Vertrouwen


Vertrouwen is iets wat je geeft. Doordat jij het paard vertrouwen geeft, kan het groeien. Vertrouwen is als de hand van de moeder, die het kleine kind de moed geeft om door de winkelstraat te lopen. De straat is groot, er zijn heel veel mensen, heel veel prikkels. Maar het rotsvaste vertrouwen wat zijn moeder heeft in hun mogelijkheden om de straat veilig te doorkruisen, voelt het kind in haar hand. Dat geeft hem de moed om mee te gaan, op ontdekkingstocht de wereld in.

Vertrouwen bestaat tussen de kapitein en zijn bemanning. De kapitein zet koers en vertrouwt erop dat de bemanning het schip op de best mogelijke manier naar de bestemming zal brengen. Hij bemoeit zich niet met de manier waarop de bemanning het schip beweegt, maar vertrouwt erop dat wanneer er iets nodig is, de bemanning bij hem komt. Hij is altijd in het moment aanwezig. De bemanning op haar beurt vertrouwt erop dat de kapitein het beste doet voor de reis en het schip, dat het voor haar zorgt in de bepaling van koers en tempo. Hij staat garant voor de veiligheid zodat de bemanning gerust haar werk kan doen.

Vertrouwen is onlosmakelijk verbonden met in het moment aanwezig zijn. Jij en je paard zijn samen een team. Jij doet jouw ding, je paard doet zijn ding en als jullie vragen hebben kun je altijd bij elkaar terecht. Door het paard het vertrouwen te geven dat hij de opdracht kan uitvoeren, wordt het moedig. Door altijd aanwezig te zijn in het moment kun je altijd antwoorden wanneer je paard een vraag heeft. Verder hoef je alleen maar de koers en het tempo te bepalen en te genieten van de reis.