Spiegel


De wereld om jou heen is een Spiegel die je laat zien waar je meer in jouw kracht mag gaan staan. Door te verbinden met jeZelf en te helen wat daar geheeld mag worden, hoeft de situatie zich in de buitenwereld niet meer te manifesteren. Dat betekent dat jij de wereld om je heen kunt veranderen door naar binnen te keren en daar eerlijk en oprecht te kijken naar waar jij jeZelf tegenhoudt. 
 
Een krachtig voorbeeld is een verhaal van een lesklant van mij. Zij heeft veel spanning tijdens het rijden en is er sterk van overtuigd dat ze alleen ontspannen kan rijden en kan genieten wanneer het 20 graden, zonnig, windstil en er totale rust op stal is. En dat krijgt ze terug gespiegeld, want om de een of andere reden is er tijdens haar les iedere keer wel iets. De stalhouder bedenkt precies op dat moment dat de goten schoongemaakt moeten worden. Of één van de koeien breekt uit. Of de paarden gaan naar de wei en stormen haar allemaal voorbij. Of het stormt tijdens haar les…
En tijdens dat alles is daar steeds die uitnodiging om eens echt te erkennen wat er van binnen nu speelt. En te accepteren dát het zo is, de emotie de ruimte geven want zoals we geleerd hebben; die wil gevoeld worden! En telkens weer te ervaren dat de angst in jouw hoofd niet gelijk is aan de realiteit, telkens weer terug naar het gevoel, wat is er nu werkelijk aan de hand. En gaandeweg kwam ze tot het inzicht dat wanneer zij in het vertrouwen kon blijven, haar paard dat ook deed.

Twee maanden later, de lessen lopen voort op het volgende thema, maar inmiddels rijdt zij elke training in rustig weer, hoeft de stalhouder niets meer te doen, breken de koeien niet meer uit en gaan de paarden op een ander moment naar de wei. Nee, zij is niet op een ander tijdstip gaan rijden, deze spiegel heeft zij niet meer nodig en haar wereld heeft zich aangepast aan de rust in haar binnenwereld.