Communicatie


Communicatie is het helder overbrengen van jouw boodschap. En hoe eenvoudig dat ook klinkt, in de praktijk gaat het vaak mis. Voor een heldere communicatie is het namelijk heel belangrijk de essentie van de boodschap, jeZelf en de ontvanger te kennen en vervolgens deze essentie over te brengen zonder ruis.

Om met je paard helder te communiceren is het in de eerste plaats belangrijk te weten wie jij bent. Wat zijn jouw grenzen, waar is jouw aandacht en ben je in dit moment ook echt aanwezig? Wanneer een van die elementen niet helder is, wordt het al lastiger om de boodschap überhaupt over te brengen.

De tweede stap is te weten wie jouw paard is, hoe ontvangt hij de informatie, wat zijn zijn grenzen en is hij met zijn aandacht ook bij jou?
Pas daarna komt de vraag “wat wil je nou eigenlijk zeggen?” en probeer dat dan ook werkelijk te voelen. Stel je voor hoe het voelt als jouw boodschap is aangekomen en ontvangen en erop gereageerd wordt. Door je op die manier al in het moment positief op te stellen, is de slagingskans enorm gegroeid. Nu hoef je enkel nog vanuit jouw stille ontspanning de lichtst mogelijke hulp te geven passend bij het resultaat dat je al voor je ziet.

In de praktijk ziet het er vaak anders uit: We zijn met onze gedachten ergens in het verleden of de toekomst, soms (vaak) niet eens paardgericht, maar heel ergens anders. Vervolgens weten we niet wat de essentie van de boodschap is, vergeten we onze grenzen te stellen en de grenzen van het paard te erkennen en doen we maar een dotje. Met als resultaat een paard wat “niet luistert”.

Communicatie is enerzijds het begrijpen van de essentie (jeZelf, het paard en de boodschap) en anderzijds het onderdrukken van ruis. Alles wat jij met je lichaam, je touwtje, teugels, benen, stem, ja zelfs je ademhaling doet, is Informatie! Aan jouw paard de reusachtige taak om er achter te komen of je nou even jeuk had aan je arm of was het nou een hulp? En liet je dat touw nou gewoon vallen, of moet hij er iets mee? Hoe stiller, meer aanwezig in het nu en meer verbonden jij met je paard kunt zijn, hoe zuiverder en daarmee lichter en eenvoudiger jouw hulpen kunnen zijn. En hoe beter jullie communicatie zal worden.